»Pridelava v teh tovarnah poteka 365 dni, vsak dan je setev in žetev, celoten sistem je zelo robotiziran.«
»Svetovni dan hrane je priložnost, da opozorimo na področje pridelave in predelave hrane v Sloveniji.«
»Izkoristiš en dan, in še to ne maksimalno, konkretne proizvodnje pa ni.«
»V Gani ne bi imeli najslabšega pridelka v zadnjih 20 letih in najslabšega v zadnjih osmih letih v Slonokoščeni obali, če ne bi dosegli kritične točke.«
»Letos imamo na zalogi že praktično celotno lansko sezono pridelave. Srečo imamo tudi s kakovostjo soli. Pridelali smo tudi piransko sol z zaščitenim geografskim poreklom. Te soli zadnji dve leti nismo pridelali.«
»Ljudje bodo morali razumeti, da so bila podeželska območja vedno namenjena kmetovanju, kjer je smrdelo, kjer je bilo blato. Ampak tam se tudi hrana pridela! Hrana vendar ne raste na trgovski polici v Mercatorju v Ljubljani.«
»Se moramo zavedati, da so vrtički oziroma pridelava hrane v mestih zelo kompleksen izziv, na katerega je treba gledati z več vidikov.«
»Gre za pomembno vprašanje, kaj je cena proizvodnje določenega pridelka v domači pridelavi in kaj je še sprejemljiva nabavna cena za trgovca v odnosu do prodajne cene, ki jo lahko ponudi potrošniku.«
»Brez čebel ne bo opraševanja, brez tega ne bo pridelka in tako ne bo niti zdrave hrane.«
»Za hlebec sira, ki tehta približno 40 kilogramov, potrebujemo 550 litrov mleka. Za kilogram sira potrebujemo 14 litrov mleka, izguba mleka in drugih sestavin je torej ogromna. Hlebec nato zori dve leti, v tem času pa izgubi veliko vode, zaradi česar postaja vse trši. Rezanje koluta traja dobrih 15 minut.«
Kliknite povezavo za prikaz izjav v želenem obdobju